Laat gejaagdheid je hormonen niet op hol brengen
Veel vrouwen leveren elke dag een strijd om overeind te blijven en hebben constant het gevoel dat ze het gevecht tegen de klok verliezen. Werk en privéleven combineren en continu multitasken, hang naar perfectionisme en controle, faalangst en prestatiedwang: al deze zaken eisen uiteindelijk hun tol. Nooit eerder bleven zo veel vrouwen thuis met een burn-out en/of een depressie. Nooit voordien sukkelden zo veel vrouwen met vage kwaaltjes en klachten die allemaal het gevolg zijn van een grondige verstoring van de werking van hun hormonen.
In STOP DE RUSH! toont Leen Steyaert dat je op een andere manier toch je dromen kunt verwezenlijken. Daarnaast geeft ze een brede waaier van ondersteunende mogelijkheden om je hormonen en zenuwstelsel op een natuurlijke manier in balans te brengen.
Stop de rush!
Heb je altijd het gevoel dat je tijd tekortkomt?
Voel je je vaak moe, maar tegelijk ook opgedraaid?
Voel je je ’s morgens niet uitgeslapen?
Heb je last van een opgeblazen gevoel of constipatie?
Voel je je schuldig als je even ‘niets doet’?
Heb je geen tijd om te eten, en grijp je te veel naar een ongezonde, snelle hap?
Dan ben jij misschien wel een vrouw in overdrive. En dat is nefast voor je gezondheid.
In mijn boek Stop de rush toon ik je hoe je daar verandering in kan brengen. Hier licht ik al een tipje van de sluier op.
“Druk” is het woord dat ik misschien wel het meest in mijn praktijk hoor. Als menopauzeconsulente, orthomoleculair voedingsdeskundige en evocircadiaancoach help ik vrouwen van alle leeftijden met gezondheidsproblemen. Vrouwen hebben het altijd druk, of ze nu jong zijn en kleine kinderen hebben, een veeleisende job hebben en carrière maken of vijftigplusser en al oma zijn. Ze rennen van hier naar daar en het ergste is dat ze soms op het einde van de dag het gevoel hebben dat ze niets hebben gedaan. Er staat namelijk nog zoveel op hun to-dolijstje. Ze leven permanent in overdrive. Logisch ook, nooit eerder kwamen er zoveel prikkels op ons af: via onze smartphone en tablet worden we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gebombardeerd met informatie en nieuwsberichten, foto’s en berichtjes van familie en vrienden.
Dit zorgt ervoor dat heel veel vrouwen dan ook opgedraaid en constant moe zijn. Ze voelen zich futloos en opgeblazen. Ze zijn geconstipeerd of hebben op een andere manier last van hun darmen. Hun huid is vaal en hun haar hangt slap. Hun menstruatie is problematisch en hun menopauze een hel. Daarnaast is hun libido tot onder nul gezakt. Ze hebben het gevoel dat ze op de loop zijn en hun leven voorbij zien vliegen. Ze hebben het idee dat ze nergens tijd voor hebben en alles wat ze doen, doen ze met grote snelheid. Deze vrouwen willen niets missen van al het interessante dat het leven te bieden heeft en daarnaast willen ze ook nog een hoop verplichtingen vervullen die van hen ‘verwacht’ worden.
En dat heeft zo zijn gevolgen. Nooit eerder bleven zo veel vrouwen langdurig thuis met een burn-out of een depressie. Nooit voorheen sukkelden zo veel vrouwen met angststoornissen, alcoholproblemen, maag- en darmklachten, met onverklaarbare gewichtstoename, schildklierproblemen, libidoverlies en een verminderde vruchtbaarheid.
Vrouwen hebben dan misschien wel een hogere levensverwachting dan mannen, maar vrouwen krijgen ook veel meer te maken met allerlei chronische ziekten waar mannen minder last van hebben. Naast het feit dat vrouwen steeds vaker getroffen worden door aandoeningen of kanker van hun baarmoeder, eierstokken en borsten, komen artrose, botontkalking, het chronische-vermoeidheidssyndroom, hersenbloedingen, alzheimer en parkinson, zelfs op jonge leeftijd, opmerkelijk meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast stijgt het aantal jonge vrouwen dat moeite heeft om zwanger te worden. Het zijn voornamelijk vrouwen die medicijnen nemen tegen slapeloosheid en depressie. Ook vrouwen boven de veertig krijgen steeds vaker te maken met allerlei lichamelijke en psychische klachten die al te gemakkelijk op een hoop gegooid worden als ‘menopauzeklachten’. Wat ‘onschuldig’ begint in de vorm van slaapproblemen of maaglast, kan bij langdurige stress leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, die allemaal het gevolg zijn van een grondige verstoring van de werking van je hormonen.